Magyar

A projekt

A SocialCATwork egy közösségi finanszírozású macskamentő projekt. Arra vállalkozunk, hogy világszerte boldogabbá tegyük a macskatársadalmat, és egy bajusznyival jobbá tegyük a világot.

A SocialCATwork (SCW) mobil applikáció és weboldal egy olyan közösségi felület, amely világszerte összeköti a macskaszerető embereket. Egy hatalmas hálózat, ahol a tagok segíthetnek egymásnak, és a bajba került cicákon: megszervezhetik saját macskamentésüket az elejétől a végéig. (Kezdve a macska megtalálásánál, az ideiglenes befogadáson át, és az állatorvosnál történő látogatáson keresztül, egészen az örökbefogadásig).

Küldetésünk: Kevesebb gazdátlan cica, több dorombolós otthon!

Az SCW története egy átlagos állatorvosi rendelőben kezdődött. A munkahelyünkön. Naponta telefonáltak be tanácstalan emberek azért, hogy mit csináljanak az utcán talált, láthatóan gazdátlan és elkeseredett macskákkal. A legtöbbször ilyenkor valamelyik macskamenhely felé irányítottuk őket, egy idő után azonban rá kellett jönnünk, hogy ez nem a legjobb megoldás. A menhelyek befogadóképessége ugyanis véges, sokszor a megtalálók ismét jelentkeztek azzal, hogy elutasították őket. Többen akár anyagi áldozatot is készek voltak vállalni, csak segíthessenek.

cat shelterÍgy született az ötlet. Rájöttünk, hogy nagyon sokan szeretnének segíteni, de nem tudják, mihez kellene kezdeniük, miután elesett cicát találtak. Egy macska megmentése ugyanis többlépcsős folyamat, amit egyedül nagyon nehéz végigvinni. Szükség van egy hálózatra, egy közösségre, amelynek tagjai feloszthatják a feladatokat: a kezdeti költségek kifizetését, a macska befogadását, szállítását és a gazdikeresést.

Az SCW nem egy újabb állatmenhely. A SCW nem rendelkezik sem fizikailag létező központokkal, sem ketrecekkel, sem macskaeledellel. Az SCW egy információalapú rendszer, amely tudást, hátteret és közösségi hálót biztosít ahhoz, hogy a pórul járt cicákat meg lehessen menteni.

 

Miért a SocialCATwork?

Tudtad, hogy az internetes tartalmak egy hatoda a macskákról szól? A macskás net több, mint a GrumpyCat. Videók, képek, idézetek – az emberek szeretik a macskájukat, és imádnak elbüszkélkedni a hőstetteikkel. Egy egész üzletág épül a macskáknak készült tárgyakra, bútorokra, játékokra. A kiegészítők mellett azonban gyakran elvész a lényeg. Maga a macska, amely élőlény, nem csupán a szórakozás forrása.

Nem minden macskatartó felelős, gondos gazdi. Sajnos akadnak felelőtlen, sőt akár kegyetlen tulajdonosok is. Az SCW küldetése, hogy a kiálljon a felelős macskatartás mellett. Itt az idő, hogy valaki betöltse ezt az űrt. Erre is vállalkozunk.

Miért a macskák?

Azért választottuk a macskákat, mert az évek során azt tapasztaltuk, hogy őket sokkal nehezebb örökbe adni, mint a kutyákat. Egyrészt a kutyusok mentésével sokkal több szervezet foglalkozik. Másrészt sokkal több ember tudja, mit csináljon, ha kóbor ebet lát az utcán. A macskák kisebbek, ezért sokan átnéznek fölöttük, lopakodó és óvatos természetük miatt észre sem veszik őket. Pedig a kóbor macskák ugyanúgy szenvednek a parazitáktól, az éhezéstől és más egészségügyi problémáktól.

Viszont a macskák mentése sok esetben könnyebb, mert kis méretük miatt könnyebb őket szállítani, és az állatorvosi kezelések költségei is kisebbek a kutyákénál.

Milyen típusú macskákat szeretnénk megmenteni?

Elsősorban kétfélét: nem kívánt alomból származó kiscicákat és kóbor macskákat. A kóbor állatok esetében elsődlegesen, azokra a cicákra gondolunk, akik az emberi közeledést elfogadják, vagy csak egy kis bátorításra van szükségük. (Természetesen nem gondoltunk sem vadmacskák, sem más veszélyes állatok befogására, aki ilyennel találkozik, ne próbáljon hozzá közeledni, hanem vegye föl a kapcsolatot a szakemberekkel! )

Kedves macskamentéssel foglalkozó szervezetek! Az SCW fontos feladatának tekinti, hogy segítse a Ti kimerítő és fontos munkátokat is. Töltsetek föl Ti is macskákat az SCW adatbázisába, így gyorsabban találhattok nekik új gazdit. Lépjetek velünk kapcsolatba, állunk rendelkezésetekre!

Hogyan működik az SCW?

Ha találtál egy gazdátlan cicát, profilt készíthetsz neki az SCW felületén keresztül. A rendszer lépésről lépésre segít neked, hogy minden fontos információt megadhass, ne maradjon ki semmi lényeges.

A rendszer egyik fő erőssége, hogy az egymástól távol lévő, és egymást nem ismerő emberek élőben beszélgethetnek egymással, így a cicáról minden fontos információ elérhető lesz. Ez segíti az örökbefogadást és az új gazdit is megkíméli a meglepő váratlanságoktól.

Hogyan tudunk segíteni?

Tudtad-e?

  • Amikor valaki menhelyre adja az állatát, általában arra hivatkozik, hogy nincs pénze a tartására.
  • A legtöbben újból állatot szeretnének, miután leadták megunt kedvencüket.
  • Sokan bevallják, hogy új állat érkezett a családba, mikor leadják a menhelyre az idősebbet.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a menhelyek kapacitása véges. Sőt a legtöbb menhelyen most is több állat van már, mint amennyi biztonságban és egészséges körülmények között tartható lenne. Habár az emberek többsége jó megoldásnak tartja a menhelyeket, az igazság az, hogy az ilyen intézmények állandó erőforráshiányban szenvednek: sem munkaerő, sem pénz nincs elég. A dolgozók folytonos túlórában kényszerülnek elvégezni a munkájukat, anyagi megbecsülés nélkül, folyamatos drámák közepette. Idővel a legelszántabb állatvédő is megcsömörlik ilyen körülmények között. Csalódnak a gazdikban, az intézményrendszerekben, az állatorvosokban.

Pedig rengetegen vannak, akik segítenének, ha tudnák, kihez forduljanak. Nos, erre megoldás a SocialCATwork: összekötő kapcsot képez a macskákat szerető emberek és az állatvédő csoportok között.

 

Macskamentő szervezet vagy? Az SCW segíthet neked abban, hogy

  • új ideiglenes vagy állandó befogadókat, gazdikat találj.
  • a helyi állatbarátok hozzájáruljanak a munkátokhoz önkéntességgel vagy anyagi támogatással
  • rendezvényeket szervezz, amelyek felhívhatják a figyelmet rátok és az örökbefogadásra

Macskakedvelő vagy? Az SCW segíthet neked abban, hogy

  • hasonló gondolkodású emberekkel lépj kapcsolatba, így könnyebben fog sikerülni mindaz, ami egyedül nem ment
  • állatmentő csoportokkal találkozz, legyen értelme a munkádnak, elérd a megfelelő szervezeteket
  • másokkal összedolgozva segíthess, és így hatékonyabban találj új gazdit a pórul járt cicáknak.

 

Nem kell, hogy menhelyen dolgozz, anélkül is befogadhatsz pár hétre néhány kiscicát, ha van rá kapacitásod. Lehet, hogy te azok közé tartozol, akik nagyon szeretik a macskákat, de nem tarthatnak otthon (a munkád miatt túl sokat utazol, túl kicsi a lakásod, vagy nem engedheted meg magadnak). Nem kell, hogy saját macskád legyen, fogadj be egyet vendégségbe, és leld örömödet benne!

Meg fogsz lepődni, milyen sok lehetőséged van arra, hogy macskák között lehess, közben pedig segíthess is nekik! Beszállhatsz egy mentőcsapat munkájába a szabadidődben, megismerhetsz macskásokat, vagy éppen segíthetsz elszállítani a cicákat az örökbefogadó családokhoz.

Folyton megtalálnak a kóbor macskák? Már befogadtál párat, de túl sokan lettek? Találj új segítőket és szerezz új barátokat az SCW hálózatán keresztül, akikkel a macskák szeretete köt össze!

Elütött, sérült macskát találtál? Már felhívtál minden segítő szervezetet és menhelyt, de nem sikerült? Az SCW segít neked abban, hogy megmentsd az állatot. Kezdj bele a macskamentésbe te magad!

Nyaralni mész vagy egy másik városba kell utaznod, és meglátogatnál egy macskás eseményt? Az SCW ebben is segít, legyél bárhol a világon!

Az SCW azért készül, hogy összehozza az embereket egy jó ügy érdekében. Épülő adatbázisunkban összegyűjtjük azon állatorvosok, cégek, civil szervezetek és más közösségek elérhetőségét, akik szívesen részt vállalnának a közösségi macskamentő kezdeményezésünkben, ami mindenkinek csak előnyökkel jár. (Például: egy az állatorvosnál megvehető helyi művész által készített képeslap megvásárlásával támogatod a helyi macskamentő csapatot, akik aztán az adott rendelőbe viszik gyógyíttatni a cicáikat. Ez jó a rendelőnek, mert bevételt hoz, jó az egyesületnek, mert kevesebb kiadást jelent, és jó a művésznek, hiszen reklám.)

Látjuk magunk előtt az SCW-matricás autókat, jelezve, hogy ők már örökbe fogadtak egy macskát. Látjuk az állatorvosi rendelők ajtaján a feliratokat: az SCW-re feltöltött macskák egy ingyenes állatorvosi vizsgálatban részesülnek. Azt szeretnénk, ha az SCW összekötné az embereket, ha együttműködő helyi közösségek és hosszú távú jó kapcsolatok alakulnának ki.

Hogyan jutunk el odáig?

diagramAz SCW koncepcióját, online megjelenését, videóit és szövegeit személyesen mi (Daniel és Karina) dolgoztuk ki és hoztuk létre, barátaink segítségével.

Most eljutottunk arra a pontra, hogy a projekt a következő fázisába lépjen. Ehhez viszont szükségünk lesz 138 600 euróra. (Részleteket lásd az angol oldalon.)

Ez egy hatalmas projekt, aminek sok rövid és több hosszú távú célja van. Reméljük, hogy végül SCW eléri a tökéletes formáját, de ehhez még további lépésekre és sok munkára van szükség.

1. fázis – Mobil applikáció és weboldal fejlesztése, oktatás

A kezdeti szakaszban angol nyelven működik az online rendszer. Ebben a szakaszban leginkább a macskák örökbefogadásáról, neveléséről illetve a felelős macskatartásról fogunk beszélni.

2. fázis – Többnyelvűség és együttműködés

Az SCW-t folyamatosan fejlesztjük, így egyre több nyelven lesz elérhető, természetesen magyarul is. Oktatóvideókkal, a macskák egészségéről, táplálásáról, viselkedéséről szocializációjáról és szaporodásáról szóló infografikákkal erősítünk. Együttműködünk és támogatunk: helyi csoportokat, menhelyeket és állatorvosi rendelőket, hogy minél több macskának segítsünk otthonra lelni, és minél több embert segítsünk hozzá egy doromboló társhoz.

3. fázis – Többnyelvűség és együttműködés

Az utolsó fázisban a SCW eléri a végső formáját. Egy világszerte ismert online felületté válik, amely közössége rendszeresen szervez találkozókat és eseményeket a valóságban is. Célunk, hogy az SCW olyan ismert és látogatott legyen, hogy aki macska örökbefogadáson gondolkodik, az ezen a hálózaton keresztül találja meg a legközelebbi örökbe fogadható állatot.

 

Közösségi média

Szeretnénk kihasználni a globális közösségi média minden előnyét, így megtalálsz minket minden fontosabb közösségi portálon. Ott vagyunk Facebookon, Google+-on, Instagramon, Twitteren, Blogposton, Pinteresten és Youtube-on! A pénzgyűjtést az Indiegogon keresztül oldjuk meg, de az igazi kampányunk ezeken a közösségi portálokon zajlik. Keress minket!

Szinte számunkra is hihetetlen, de a világ minden pontjáról csatlakoznak kezdeményezésünkhöz, nap mint nap, egyre többen vagyunk! Nem számít, hogy Ausztráliában vagy éppen Venezuelában élsz! Mindenhol vannak kóbor macskák, és mindenütt vannak segíteni akaró emberek! Ne maradj ki Te se! Csatlakozz közösségünkhöz, támogasd kezdeményezésünket!

Lépj velünk kapcsolatba akár e-mailen is: office@socialcatwork.com